Väder och klimatsajter

”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” – Ett klassiskt ordspråk som dock kräver att man får pålitlig väderinformation om man ska kunna klä sig rätt! Men var får man då tag på bra och pålitliga väderleksrapporter? Här kommer tips på några bra vädersajter som vi rekommenderar:

Väder

SMHI.se

SMHI:s webbplats är ett givet tips för den som vill kolla väderleksrapporten. Här kan du se vädret i hela landet plus Norge, Finland och Danmark. Man kan även se aktuella vädervarningar och få 10-dygnsprognoser. Förutom detta finns massor av intressant data att ta del av för den väderintresserade eller för den som är i behov av information. Till exempel finns kartor som visar snödjup, åska, vattenstånd i sjöar, havsrapporter med våghöjd och information om marknära ozon. Det finns också många intressanta och läsvärda artiklar med fakta om väder och klimat.

Här kommer en kort redogörelse för de vädertjänster som vi tycker är extra intressanta på SMHI.se:

Fjällväder – Rapport från de stora fjällstäderna och orterna där du får veta hur hög vindhastigheten är, hur mycket det snöar samt om det är klart eller mulet väder. Dessutom presenteras faktisk temperatur och upplevd temperatur samt luftfuktighet.

Isprognos på haven – Hos SMHI får du rapporter om isläget till havs.

Kustobservationer – Rapport där du kan se vad väderstationerna längs kusterna har rapporterat in om vindriktning, vindhastighet, temperatur i luften, sikten och byvindhastighet.

Våghöjd till havs – Se aktuell våghöjd och kommande prognos.

Sjörapport – Varningar och väderprognoser till havs.

Ska du ge dig ut i skog och mark eller ut och köra bil är det alltid en god idé att kolla om SMHI gått ut med några varningar så att du kan anpassa din utrustning och utflykt utefter omständigheterna i vädret.

Trafikinfo.trafikverket.se

Trafikverket har en smart tjänst som kallas för läget i trafiken. Där kan du kolla om det rapporterats in några vägarbeten, olyckor eller andra störningar i bil-, tåg- eller färjetrafiken. Du kan också se hur läget på vägarna ser ut, om det till exempel finns risk för halka eller våt vägbana.

Att ta en titt på Trafikverkets webbsida och se hur väglaget ser ut är därmed ett bra komplement till att kolla vädret om man vill förbereda sig inför en resa.

yr.no

Den norska vädersajten yr.no är omtyckt av många i Sverige. Det är en lättanvänd sajt där du precis som hos SMHI kan få massor av väderdata, bland annat om hur lavinfaran ser ut i Norge, hur läget på vägarna i bergspassen ser ut och om det finns risk för jordskred. Vill du veta hur väderprognosen ser ut för Sverige kan du även se detta på YR:s webbplats. De har väderdata för många länder, så vill du se hur vädret ser ut i något annat land kan du gå in och kolla på YR om de har någon rapport. En rolig funktion de har är att man via foton från webbcams kan se hur vädret ser ut i flera städer. Man kan också få väderstatistik för de olika städerna, såsom medeltemperatur månad för månad.

About the Author: sara